דימוי עצמי נמוך?! לא תודה, ככה נשדרג אותו בהצלחה
לפני שאנחנו מתמקדות בדימוי עצמי וברגשות שלך, ועל איך לשפר את המצב, אני רוצה שנעצור ונדבר על אורז. כן, אורז. או ליתר דיוק, בניסוי שעוסק באורז ושואל – מה יקרה אם נגיד לאורז דברים נחמדים? ומה יקרה אם נאמר לו דברים רעים? הניסוי, שהפך להיות ויראלי, מציג תוצאות מרהיבות – האורז שדיברו אליו יפה והרעיפו עליו מחמאות נראה לבן ויפה, בעוד שהאורז ש"קיללו" והנחיתו עליו ביקורת – התעפש והפך שחור. לא מאמינה? חפשי בגוגל או בטיק-טוק Rice Experiment ותגיעי לאינסוף סרטונים ש"מוכיחים" את הטענה.
חשוב שתדעי: ניסוי האורז הוא לא ניסוי מדעי מבוקר. ככל הנראה מדובר בגימיק ויראלי שנועד פשוט להעביר מסר. לכן כדאי לקחת אותו בעירבון מאוד מוגבל, אבל מדובר בהמחשה יפה, ובהחלט המסר שלו חשוב. מה שאנחנו אומרות – במיוחד לעצמנו – משנה. לכן אני חושבת שכולנו יכולות להרוויח ממודעות למסרים שאנחנו מעבירות לעצמנו, ולהיזהר מביקורת.
למה הדימוי העצמי שלנו כל כך שברירי?!
"אם חשבת שהעובדה שאת לא ""עפה על עצמך"" היא בעיה ייחודית שמופיעה רק אצלך, או שזה שאת סובלת מדימוי עצמי נמוך זה מוזר או לא נעים, חשוב לי שתדעי שמדובר בתופעה נפוצה. אחרי הכל, כשאנחנו מדברות על דימוי עצמי, חשוב לזכור שהמוח שלנו בנוי להישרדות, ולכן תמיד יציג לנו את התמונה השלילית. אחרי הכל, בתקופות קדומות יותר, מי שלא ראתה את השלילי, ויכלה להבין את הסכנה הפוטנציאלית שאורבת לה בכל פינה – היא פשוט לא שרדה.
המשמעות: כשקורה לנו משהו שלילי, הוא ישפיע על התפיסה וההרגשה שלנו, יותר ממשהו חיובי. תקבלי 97 במבחן? נחמד, זה בוודאי יגרום לך לחייך לרגע, אבל המבחן שבו תקבלי 59 כנראה ישפיע על ההרגשה שלך הרבה יותר (אני כמובן מאחלת לך לקבל ציונים גבוהים). בחיים תמיד יהיו הרגעים שירגישו כמו ציון 59 – ביקורת מחברה, מבט שנראה מתנשא, או פרויקט שפשוט לא הצליח. כל אלה ואחרים יכולים לפגוע בדימוי העצמי שלנו.
החדשות הרעות: זו הדרך שבה המוח שלנו מתוכנת. החדשות הטובות: יש המון דברים שאפשר לעשות. "
עשי זאת בעצמך – 7 דברים שאת יכולה לעשות כדי לשפר את הדימוי העצמי שלך
#1 תהיי מודעת לעצמך
תגידי לעצמך ""אוקיי, אני מרגישה לא טוב לגבי עצמי"" ותני לעצמך לגיטימציה להרגיש ככה. תזכרי – את לא לבד באתגרים האלו, עוד מיליונים בעולם מרגישות ומרגישים כמוך, וסביר להניח שחלק גדול מהחברות שלך מסתובבות עם אותן מחשבות לגבי עצמן (כן, גם אם כלפי חוץ זה נראה לך אחרת לגמרי).
#2 זהי את הטריגרים שלך
את מרגישה שאת גרועה בתחום מסוים? אולי כדאי שתבקשי עזרה. אם זה בתחום הלימודי, למשל, בקשי עזרה ממי שיכול לסייע לך, בין אם זה שיעור פרטי או לשבת מדי פעם עם מישהו אחר מהמשפחה או מהכיתה שיודע לעזור לך.
#3 שימי לב איך את מדברת לעצמך ועל עצמך
הרבה אומרות ""וואי אני סתומה"", או ""אני כל כך גרועה עם מספרים"" – שימי לב לאמירות האלו, גם במחשבות שלך ותגידי לעצמך – ""הופה, רגע. אני צריכה לעצור ולנסח מחדש"". תשומת הלב למילים שאת אומרת לעצמך חשובה. במקום אמירות חריפות כאלה, את יכולה לומר לעצמך דברים כמו – ""אני בתהליך למידה"" או ""יש לי למי לפנות"" או ""אני יכולה להתקדם"".
תזכרי – שום דבר לא סופי, את תמיד יכולה לעשות משהו, אין דבר שהוא גזירת גורל.
#4 אל תתביישי לחפש תמיכה
תמיכה זה חשוב, אבל צריך לדעת היכן למצוא אותה. אל תלכי לזרים במדיה, אלא חפשי תמיכה אמינה. אם את מבוגרת, פני לטיפול במקום שקיבלת עליו המלצות מנשים שאת מכירה. אם את עדיין בתיכון או בחטיבת הביניים, גשי ליועצת בית הספר.
#5 הציבי לעצמך יעדים קטנים
אם את רוצה להשתפר במשהו, בכל תחום החל מרמת הכושר שלך ועד לרמת האנגלית שלך - תתחילי מדברים קטנטנים. התקדמת צעד אחד קטן? תחגגי את ההצלחה!
#6 שימי לב לחברות שלך
אם החברות שלך עוסקות בשלילי של החיים לעיתים קרובות, כדאי שתדעי שזה משפיע עליך. להקיף את עצמך באנשים חיוביים זה חיוני כדי לשדרג את הדימוי העצמי שלך. אל תמהרי לנטוש אותן, כי יכול להיות שהשפה שהן בוחרות מבטאת קושי שהן מתמודדות איתו, אבל נסי להשפיע על החברות שלך לאמץ דיבור יותר חיובי.
#7 עשי משהו שאת אוהבת
מה הקשר בין דימוי עצמי לבין מקרמה, פעילות בצופים או ריקוד? ובכן, מסתבר שיש קשר.
אם יש משהו שמשמח אותך, שאת מרגישה אליו חיבור או שאת טובה בו? כדאי שתפני עבורו זמן, ותעשי אותו. זה ייתן לך כוח להתמודד עם הדברים שמאתגרים אותך. אל תתפשרי! תשאירי לעצמך זמן לעשות לפחות דבר אחד או שניים מהם את נהנית"
איך לכתוב לעצמך דימוי עצמי טוב יותר? תרגיל אפירמציות חיוביות
"אני יודעת, המילה ""אפירמציות"" מאיימת, אבל האמת היא שמדובר בתרגול פשוט שכל אחת יכולה לעשות. כתבי בכל ערב ממה היית מרוצה מעצמך היום –
אני מסוגלת, אני יכולה, אני אצליח ב-____, יש לי יכולת להתגבר על אתגרים, יש לי ימים טובים, היה לי ממש כיף היום כש ____...
כתבי נקודות אור קטנות בכל יום ביומן. גם אם הדברים הקטנים הטובים שקרו באותו יום נראים לך חסרי משמעות, ברגע שתכתבי אותם, זה יעזור למצב הרוח של להשתפר.
כשיש רגע קשה ששוטף אותך במחשבות שליליות – עצרי. תני לעצמך להיות מודעת לדבר הזה, והחליפי את המחשבה השלילית במשהו חיובי יותר, מעודד יותר. המודעות לרגע מאפשרת ליצור מהפך בחשיבה. "
דימוי עצמי ומדיה חברתית: בואו נהיה ריאליות
זה קל לומר "אל תיכנסי לאינסטגרם", אבל הרי אף אחת מאיתנו לא עומדת לוותר עליו. אז תמשיכי ליהנות מהאינסטגרם, אבל שימי לב אחרי מי את עוקבת. כדי לשדרג את הדימוי העצמי שלך, השתדלי לחפש את הדמויות האותנטיות. יש מספיק משפיעניות שמציגות את המורכבות של החיים שלהן, ולא רק את התמונות שמעבר לפילטרים. קל להציג שלמות, ויש משפיעניות שמציגות את עצמן בלי איפור – העובדה שהן מציגות את המורכבות ואת חוסר השלמות היא חיונית. והכי חשוב לזכור, גם אם את רואה בפיד תמונות מלוטשות – זכרי שמושלם לא קיים