תזונה נכונה: טיפים לשמירה על תזונה נכונה
בשביל רבים מאיתנו, הניסיון לשמור על הרגלי אכילה טובים הוא מאמץ מתמשך שמלווה אותנו כל החיים, והאמת היא שחלק גדול מהזמן זה מרגיש כאילו כל המאמצים שלנו הם לשווא. אך לפעמים כל מה שחסר לנו זה מידע שיעזור לנו לדעת איך לשמור על הבריאות שלנו ולצרוך את המזון שיעשה לנו הכי טוב
מהי תזונה נכונה?
אנשים רבים טועים לקשר תזונה נכונה עם חיים של הימנעות – בין אם זה מפחמימות, ממתוקים, ממזון מעובד או ממוצרים מן החי. האמת היא שבמסגרת של תזונה מאוזנת יש מקום רב למשחק, ואכילה מאוזנת ובריאה יכולה להתבטא באופן שונה לחלוטין אצל אנשים שונים. אכילה נכונה משמעה למעשה לספק לגוף את כל אבות המזון שהוא זקוק להם כדי לבנות ולחדש את התאים, העצמות והרקמות ולשמור עלינו חזקים ובריאים.
מה צריך לכלול תפריט מאוזן?
"כאמור, התפריט המומלץ משתנה מאדם לאדם, אך בדרך כלל כדאי לשלב סוגים שונים של מאכלים בצורה מודעת ומחושבת:
- פחמימות מלאות: רוב הערכים התזונתיים של הדגנים נמצאים בקליפות שלהם, אשר מוסרות בתהליך העיבוד של הקמח הלבן. לכן, חשוב לבחור בפחמימות מלאות, שהן עשירות בוויטמינים ומינרלים המועילים לגוף ותורמים לתחושת השובע. אנשים רבים חושבים כי כדאי להימנע לחלוטין מפחמימות, אך האמת היא שמדובר בחומר יסוד חיוני ביותר לגופנו. הפחמימות מספקות לגוף אנרגייה יותר מכל מזון אחר, ומאפשרות לנו להיות פעילים וחיוניים. דיאטה דלת פחמימות תותיר אותנו עייפים, מרוטים ועם רמות סוכר נמוכות בדם, שיגרמו לנו להשתוקק כל הזמן למשהו מתוק. בסופו של דבר, זו תזונה שקשה לתחזק לאורך זמן, והיא עלולה לגרום לנסיגות ולבולמוסי אכילה.
- פירות: פירות הם מתנה שהעניק לנו הטבע. הם מתוקים, יפים למראה, ומעניקים לגופנו ויטמינים, מינרלים, סיבים ונוגדי חימצון. היזהרו לא להפריז בצריכת הפירות כיוון שהם מכילים לא מעט סוכר, אם כי מדובר בסוכר טבעי אשר אין בעיה לצרוך בכמויות קטנות. נסו לבחור בפירות טריים ומקומיים, ולאכול אותם בצורתם הגולמית ולא כשייק או מיץ פירות.
- ירקות: ירקות הם מקור מרכזי וחיוני לוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. המגוון הרחב של הירקות הקיימים מאפשר לנו טווח בלתי מוגבל של אפשרויות: בישול, אפייה, הקפצה, חיתוך וצלייה. נסו לשלב כמות גדולה ככל האפשר של ירקות בתזונה שלכם – באופן אידיאלי, הם אמורים להוות כחצי מצריכת המזון היומית.
- חלבונים: חלבונים הם אב מזון חיוני ביותר לגוף, כיוון שהם משמשים לבניית השיער, העצמות, השרירים ועוד. בנוסף, הם תורמים למערכת החיסון והמערכת האנדוקרינית ותורמים לחילוף חומרים בריא.
- שומנים: כמו הפחמימות, גם השומנים זכו לשם רע שלא מגיע להם. נכון, הם עשירים מאוד בקלוריות, ואם צורכים אותם לא נכון הם עשויים לגרום להעלאת הכולסטרול, להגדלת הסיכון ללקות במחלות לב, ועוד. אך האמת היא שתזונה בריאה חייבת לשלב בתוכה גם צריכת שומנים מתונה. ישנן חומצות שומן שאינן מיוצרות בגופנו, ואנו חייבים לספק לו אותן במזון שאנו אוכלים. חומרים אלה תורמים להורדת הכולסטרול ולספיגה של ויטמינים חשובים. אז איך עושים את זה נכון? נמנעים משומן רווי וצורכים כמויות קטנות של שומן צמחי הנמצא במוצרים כמו שמן זית כתית טהור, אגוזים ודגים שמנים."
טיפים לתזונה מאוזנת
"הבנה של המאכלים שצריכה לכלול תזונה מאוזנת היא חשובה, אך אינה מספיקה. הרגלי האכילה שלנו הם הדבר החשוב ביותר, והם מסייעים לנו לשמור על תפריט מאוזן ולסייע לגופנו להיות בריא וחיוני. לפניכם מספר טיפים שיסייעו לכם בכך:
1. אין צורך להימנע משום דבר
הימנעות מוחלטת ממאכלים מסויימים מובילה לתסכול ולהשתוקקות עזה לדבר האסור. נכון, לא כדאי לזלול חפיסת שוקולד כל יום, אך אין שום דבר רע באכילת שתי קוביות שוקולד מדי פעם, כשממש מתחשק. יש אוכל לגוף, ויש אוכל לנשמה.
2. הקשיבו לגוף
לכל אחד מאיתנו גוף אחר והרגלי חיים שונים, ולכן אנחנו מגיבים בצורה שונה למזונות השונים שאנו צורכים. היו קשובים לגוף שלכם ושימו לב מה עושה לו טוב, מה מכביד עליו, ואפילו מה עשוי להכאיב לו. מומלץ מאוד לפנות לאיש מקצוע ולקבל ייעוץ מותאם אישית אשר יעזור לכם לדייק את הרגלי האכילה שלכם בצורה האופטימלית עבורכם.
נשים מתמודדות עם קושי ייחודי בשמירה על הרגלי אכילה קבועים סביב הנושא של מחזור חודשי. בימים שלפני הווסת, הגוף משחרר הורמונים הגורמים להתפתחות חשק עז למאכלים מסויימים, וכאשר אנו סובלות מתופעות של תסמיני מחזור, כל מה שאנו רוצות זה משהו מתוק שיעזור לנו להתמודד עם התחושות הלא נעימות. גלולות למניעת היריון עשויות גם הן לגרום לתיאבון מוגבר. בימים קשים כאלה, אין רע בלהקשיב לגופכן ולאפשר לעצמכן לצאת קצת משגרת התזונה הרגילה שלכן.
3. בשלו בבית
כאשר קונים אוכל מוכן, קשה מאוד להימנע מצריכת מזון מעובד, שהוא בדרך כלל עתיר בקלוריות ודל בערכים תזונתיים. כשאתם מבשלים בבית, אתם יודעים בדיוק מה נכנס לגופכם ויש לכם שליטה מוחלטת על התפריט שלכם. בצורה זו, תוכלו גם להתנסות ולהכיר מוצרים שונים ולהתחבר לאוכל שאתם אוכלים בצורה בריאה וחיובית.
4. אין צורך ברגשות אשם
טעיתם? התפתיתם? אכלתם משהו שלא הייתם צריכים? לא נורא! נפילות הן חלק מהתהליך, וחשוב מאוד לאמץ גישה של חמלה וקבלה עצמית. במיוחד בתקופות מאתגרות בחיים, שמירה על תזונה טובה עשויה להיות קשה ביותר, וזה בדיוק הזמן להכיל ולסלוח לעצמנו על כשלונות.
5. תרגלו אכילה מודעת
כאשר אתם אוכלים, נסו להיות קשובים ומודעים לכל ביס ולכל רגע. מה אתם טועמים? מריחים? איך אתם מרגישים? כמה זמן אתם לועסים את האוכל? אכילה ללא הסחות דעת מעודדת מערכת יחסים בריאה עם האוכל ומאפשרת לנו להיות קשובים למנגנוני הרעב והשובע הטבעיים של הגוף."