מה שאת חייבת לדעת על ביטחון עצמי
כמה את בטוחה בעצמך מ-1 עד 10? לא בטוחה? הנה כמה דברים שאת יכולה לעשות כדי לשדרג את תחושת הביטחון העצמי שלך, ואת החיים שלך. ככה, על הדרך
לאף אחד לא יכול לראות אותו, לשקול אותו, או למדוד אותו אבל ביטחון עצמי הוא חלק חשוב מהחיים שלנו. על מה אנחנו מדברות, בעצם? כשאנחנו מדברות על ביטחון עצמי, אנחנו מדברות על האמונה של אדם ביכולת שלו להצליח במעשים שלו. עד כמה הוא בטוח בצדקת דרכו או בהחלטות שהוא עושה. בכל פעם שאנחנו צריכות להתגבר על קושי ולהרגיש מסוגלות, אנחנו זקוקות לביטחון העצמי שלנו. וכן, מדובר בסך הכל במחשבות, אבל אלו מחשבות שמשפיעות על התפיסה העצמית, המעשים וההצלחה שלנו בעולם. בקיצור – שווה להשקיע בו, גם אם הוא "שקוף". בעולם שבו כולם אומרים לך "לאהוב את עצמך", כדאי שתביני שהדרך לשם מתחילה בביטחון עצמי. איך לעבוד על ההערכה העצמית שלך? כיצד להתמודד עם חוסר ביטחון עצמי? אני עומדת להסביר לך הכל.
מה משפיע על הביטחון העצמי שלך?
"לא הרבה יודעות, אבל ביטחון עצמי מושפע מ-3 דברים:
המרכיב הגנטי: כל אחת נולדת עם המרכיב הגנטי המשפיע על הביטחון העצמי שלה, שהוא חלק מה-DNA שהיא קיבלה מאימא ומאבא (כן, גם אצל גברים זה ככה)
הסביבה שלנו: : איך הסביבה מתנהלת, כיצד היא מגיבה אלינו ואילו מסרים אנחנו מקבלות ממנה.
הפעולות המכוונות שלנו: ההשפעה שלנו על החיים שלנו, הדרך שבה אנחנו מגיבות לנסיבות חיינו במילים, במעשים ובמחשבות.
החדשות הטובות: כשאנחנו מחפשות איך להעלות ביטחון עצמי, הפעולות המכוונות שלנו, והדברים שאנחנו יכולות לעשות עבור עצמנו הם אלו שישפיעו במיוחד.
אבל יש דבר נוסף, מעניין במיוחד. המרכיב הגנטי לא רק משפיע על הפעילות – הוא גם מושפע ממנה – המעשים שלנו קובעים אילו חלקים ממנו יבואו לידי ביטוי. אם אנחנו עייפות ורעבות, למשל, יותר קשה להשפיע לטובה על המטען הגנטי."
העובדה שאת אישה כנראה משפיעה על הביטחון העצמי שלך
"ובכן, גם גברים וגם נשים סובלים מביטחון עצמי נמוך, אבל האמת היא שכן – העובדה שאת אישה הופכת אותך לפגיעה יותר, מבחינת הביטחון העצמי. מחקר שמגיע היישר מהראוורד (Harvard Business Review - למחקר המלא ניתח אלפי אבחונים שבדקו יכולות מנהיגות בקרב גברים ונשים, והראה חד-משמעית כי עד לאמצע העשור הרביעי לחייהן, הביטחון העצמי של נשים נמוך בהרבה מזה של הגברים, והן גם מדרגות את עצמן כאפקטיביות פחות לעומת גברים – למרות העובדה שלפי כל המדדים, הן אפקטיביות יותר.
שלל מחקרים נוספים בדקו את הביטחון העצמי של נשים, ופעם אחר פעם מגלים החוקרים שנשים פחות מעריכות את עצמן ופחות בטוחות ביכולות שלהן להשלים משימות, להצליח במבחנים ועוד. למעשה, בספרות המקצועית קוראים לתופעה הזו ""פער בביטחון העצמי""."
הביטחון העצמי – המפתח להתנהגות ולשליטה העצמית שלנו
"ברגע שאנחנו עושים שינוי בביטחון העצמי, אנחנו נפעל אחרת בעולם – נעז יותר, נתמודד עם פחדים ואתגרים, נסכים להתנסות ולהיות גמישים יותר וכך גם נסכים להכיל מגוון גדול יותר של סוגי אנשים בחיים שלנו.
הביטחון העצמי משפיע על החיים של כולם, ובכל שלב בחיים ההשפעה שלו אחרת:
נערות: בגיל ההתבגרות , נערות רבות מרגישות שהזהות העצמית שלהן מתערערת וזה מקשה עליהן בבית הספר, בחוגים ומול החברים. גם כאן הביטחון העצמי נכנס לתמונה ומשפיע על היכולת לבטא מחשבות, להציב גבולות, לבחור את החברים הנכונים לך, ובכלל להאמין ביכולות שלך.
נשים אחרי שחרור מהצבא: רגע השחרור יכול להיות מרגש ומשמח, אך מעלה איתו שלל סימני שאלה - לא כולן יודעות מה לבחור, ויש מי שיודעות אך חוששות לומר מה בדיוק היו רוצות. כשהן מחזקות את הביטחון העצמי הן מקשיבות לעצמן מאמינות בעצמן ומעזות לקבל החלטות בביטחון.
הבטחון העצמי והקריירה שלך: כשנשים מתקשות להאמין ביכולות שלהן במקום העבודה, זה מוצא ביטוי במגוון דרכים ומשפיע על התפתחות הקריירה שלהן. וכן, לא משנה כמה את מקצועית, כדי לגשת למשרה נחשקת, או לבקש העלאת שכר את צריכה להיות בטוחה בעצמך.
בזוגיות: במציאות שבה 50% מהזוגות מתגרשים ושבה נשים רבות שמעוניינות למצוא זוגיות, נשארות לבד, בהחלט אפשר לומר שמדובר באתגר, וגם כאן, מפתח משמעותי הוא הבטחון העצמי. כדי למצוא את המפתח לזוגיות טובה את צריכה להיות מספיק בטוחה בעצמך, ולהרגיש ראויה. זה לא תמיד פשוט, במיוחד לא אם את מתמודדת עם לב שבור , אך זה בהחלט אפשרי לעבוד על הבטחון שלך, גם בקשר הזוגי.
בהורות: אימהות רבות מדווחות על קשיים מול הילדים ורגשות אשם קשים. גם כאן, הבטחון העצמי מרים את ראשו, כי אחרי הכל - כדי להיות אימא שהיא עוגן לילדים שלה, את צריכה ביטחון עצמי.
בקשרים עם חברות וחברים: האם את מרגישה בנוח לדבר באופן חופשי עם החברים שלך? כשאנחנו מביאים את עצמנו באופן מלא לתוך הקשרים שלנו, זה ישפיע על תחושת החיבור שלנו ועל מידת התמיכה שאנחנו מרגישים.
כשאנחנו מאמינות לאמונות המגבילות שלנו הביטחון והדימוי העצמי שלנו נפגעים, וכל ההתנהלות שלנו מושפעת מכך באופן ישיר. לא צריך להגיע למקרים קיצוניים כמו חרדה חברתית או לעבור חיים שלמים של הערכה עצמית נמוכה, יש מה שניתן לעשות. הנה תרגילים לשיפור הבטחון העצמי וצעדים פרקטיים, שאת יכולה להתחיל לעשות, בקצב שלך.
איך לשדרג את הביטחון העצמי?
"#1 להטעין את עצמך וליצור לעצמך מקום
כולם אומרים ""העיקר הבריאות"" אבל האמת היא שנשים רבות מזניחות את הבריאות שלהן. זה הזמן לעצור ולחשוב איך את יכולה להשקיע בבריאות שלך, בין אם מדובר בתזונה היום-יומית, במוצרים שאת בוחרת להשתמש בהם, באנשים שאת מכניסה לחיים שלך וגם בהחלטות שאת מקבלת לגבי הצרכים והמקום שלך בתוך הסביבה שלך.
חשוב שתדעי – לך יש אפשרות להשפיע על החיים שלך, למרות איך שהמציאות נראית. זה בהחלט חתיכת אתגר, אבל גם זכות גדולה.
ומה עוד? שאלי את עצמך – למה אני זקוקה? תנועה? תזונה? חברה? אם את מודעת לצרכים שלך ולכך שיש אופציה לממש אותם, חשוב שתלכי על זה ותשרייני לעצמך מקום בלו""ז. לאט לאט זה ייבנה.
אז נכון, זה לא יקרה מעצמו, אבל אם תתחילי לפעול, בצעדים קטנים זה יסייע לבנות את הביטחון שלך.
""אין לי זמן לעצמי""
""אין לי אנרגיות""
""מה, אני אבשל רק עבור עצמי?""
אז התשובה היא ""כן"". מותר לך לבשל ""רק"" עבור עצמך. ותפני זמן לעצמך, כדי להטעין את עצמך באנרגיות. ועוד הרבה יותר – אם את צריכה להיות פנויה בשביל אחרים – מלאי את מאגרי האנרגיה שלך. כולם יהנו.
#2 להיות במודעות 360°
כשאני מדברת עם נשים על ביטחון עצמי הן פונות למקומות שהן צריכות לתקן, לשפר ולעבוד. בו זמנית חשוב להחזיק במודעות שלנו במה אנחנו טובות, מה החוזקות שלנו, מה עשינו טוב היום, איפה הצלחנו ואנחנו גאות בעצמנו – וממש להחזיק את זה במודעות. ככל שנשים לב לזה יותר, יהיה לזה מקום חשוב וגדול יותר בחיינו.
נשים אומרות – ""אבל ככה אני אמורה להיות"". בין אם מדובר במטלות ההורות או הקריירה, גם אם זה נכון, זה לא מובן מאליו. גם מה שאת עושה ונראה לך יום-יומי או לכאורה דבר שאת לא אמורה לקבל עליו תשבחות, זה עדיין משהו שעשית. חשוב לפרגן לעצמך
#3 להיזכר בהישגים שלך
אני מזמינה אותך לחזור להישגים ולנקודות עוצמה בחיים שלך. היזכרי בהן וביכולות שאפשרו לך להגיע אליהם. יכול להיות שכרגע את בתקופה פחות טובה, וזה קורה לנו לפעמים בחיים, אבל כשניזכר בתקופות טובות יותר או ברגעים מיוחדים, נצליח לזהות את הכישורים והיכולות שיש לנו. אולי כרגע הן לא מקבלות מספיק מקום, אך הם שלנו.
זה הזמן לעצור ולחשוב איך את יכולה לתת להם יותר מקום בחיים שלך היום."
הצבת מטרות וביטחון עצמי
"כשאנחנו שמות את עצמנו בפוזיציה של בחירה בדבר שאנחנו רוצות, אנחנו יכולות לחזק את הביטחון העצמי.
"אבל עינת, אם אני אציב לעצמי מטרות – אני לא בהכרח אשיג אותן, וככה אני יכולה דווקא לפגוע בביטחון העצמי שלי, לא?"
ובכן, אני לא מבטיחה הצלחה, אבל אני יודעת היטב שגם אם תיכשלי, תדעי לאן לכוון את האנרגיות שלך. ואת יודעת מה? המצבים שבהם הקולות הפנימיים הכי מערערים אותנו הם המצבים של חוסר ודאות. חשוב לדעת מה אנחנו רוצות להשיג בשלב הזה של החיים שלנו. מטרות – קטנות ככל שיהיו – יעניקו לנו בהירות, שמכניסה המון אנרגיות טובות לחיים.
אז בשורה התחתונה, בחרי לעצמך מטרה שחשובה לך – לא כדי לרצות מישהו אחר. ולכי בקצב שלך. את כבר בכיוון הנכון."